De gevolgen van stress

We hebben snel last van stress. Files, deadlines, opdrachten op het werk, zorgen over kinderen en ga zo maar door. Het kunnen allemaal redenen zijn voor stress. Stress is bijna niet te voorkomen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig ontspant. Te veel stress kan namelijk nare gevolgen hebben. We nemen de meest voorkomende gevolgen van stress met je door.

Lichamelijke klachten

Een te grote hoeveelheid stress kan leiden tot lichamelijke klachten waar je niet gemakkelijk vanaf komt. Denk aan hoofdpijn, nek- en rugklachten en een hoge bloeddruk. Het een heeft zeker met het ander te maken. Als er continu spanning in de spieren rond je nek en schouders zit, krijg je hier enorme hoofdpijn van. Je kunt ook last krijgen van je buikorganen. Doordat je lichaam meer bloed naar de spieren die veel energie nodig hebben pompt, functioneert je spijsvertering laag. Dit kan zorgen voor een verlies van eetlust en dus gewichtsverlies. Probeer daarom altijd goed op je eetpatroon te letten als je last hebt van stress.

Niet lekker in je vel zitten

Als je te veel stress ervaart, kan dit ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Een beetje stress zorgt hier natuurlijk niet direct voor. Sterker nog, positieve stress is zelfs goed voor je. Dit soort stress ervaar je als je bijvoorbeeld een presentatie hebt. Deze stress zorgt ervoor dat je optimaal presteert. Maar een grote hoeveelheid stress die niet positief is kan zorgen voor sombere gedachten en chaos in je hoofd. Je zal aan jezelf merken dat je erg snel geïrriteerd bent om kleine dingen. Dit is niet goed voor je bloeddruk en ook niet voor de relatie die je hebt met de mensen om je heen.

Slaapproblemen

Het hebben van slaapproblemen kan ook een gevolg zijn van stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je erg veel aan het piekeren bent. Hierdoor kan je lichaam niet goed rusten, waardoor je wakker ligt. Ook slaap je niet erg diep als je in slaap valt. Dit kan oververmoeidheid, lusteloosheid en irritaties als gevolg hebben.

Al met al is het dus enorm belangrijk dat je stress voorkomt. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar je kan er wel voor zorgen dat je voldoende ontspant. Of dit voor jou nou betekent dat je Netflix aanschaft en hier af en toe een serie op gaat kijken of dat je een bubbelbad koopt om hierin te ontspannen, is aan jou. Als het je gedachten maar even op 0 zet.