Wanneer hulp inschakelen bij het afvallen?

Afvallen kan een heel moeilijk proces zijn. Het is daarom ook niet altijd verstandig om zelf te starten met het afvallen. In sommige gevallen kan het veel helpen om de hulp van een professional in te schakelen. In dit artikel vertellen we je meer over wanneer je bij welke professional terecht kunt. 

Hulp via de huisarts

Het is niet altijd nodig om eerst naar de huisarts te gaan wanneer je van plan bent om af te vallen. Je kunt altijd terecht bij een van de diëtisten van Samen Sterk in Eindhoven. Wel raden we aan om eerst advies te vragen wanneer je: 

  • Een BMI boven de 25 hebt.
  • Jonger dan achttien bent.
  • Ouder dan zeventig bent.
  • Een zware, emotionele periode doormaakt. 
  • Wanneer je last hebt van een verhoogde bloeddruk, diabetes, slaapapneu of hart- en vaatziektes.

In bovenstaande gevallen bepaalt de huisarts of het een goed plan is om af te vallen en welke hulp of eventuele behandelingen jou kunnen helpen. 

Diëtist

Het maakt niet uit of je een beetje of veel overgewicht hebt, of kampt met gezondheidsklachten zoals een hoge bloeddruk of diabetes. Een diëtist mag iedereen helpen. Er is voor een bezoek aan een diëtist niet per se een doorverwijzing nodig van de huisarts. Een diëtist heeft de HBO-opleiding voeding en diëtetiek gedaan en is vaak aangesloten bij de Nederlandse vereniging van diëtisten.

Gewichtsconsulent

Je kunt naar een gewichtsconsulent wanneer je helemaal gezond bent en geen medische problemen hebt. Ook voor een gewichtsconsulent is geen verwijzing van een arts nodig. We raden aan om een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten Nederland. 

Fitnesscoach, personal trainer of sportinstructeur

Wanneer je op zoek bent naar begeleiding op het gebied van beweging en sport, kun je hulp vragen aan iemand die daarin gespecialiseerd is. Dit kan een fitnesscoach, sportinstructeur of personal trainer zijn. Vaak geven zij ook voedingsadviezen, maar ze hebben daar meestal geen opleiding voor afgerond. Wil je een trainer die ook goede voedingsadviezen kan geven? Zoek dan een coach die ook een opleiding gewichtsconsulent of voeding en diëtetiek heeft afgerond.