Hoe gezond is zout voor je?

Zout zit bijna in al ons voedsel verwerkt. We hebben zout nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan zout kan erg slecht voor je zijn, maar te veel zout is ook niet goed. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden met het gebruiken van zout. In dit artikel lees je meer over zout in je eten en over hoe goed dit voor je is.

Wat gebeurt er als je te veel zout binnenkrijgt?

In ons eten wordt meestal keukenzout gebruikt. Zout is erg goed voor je. In zout zit namelijk het mineraal natrium. Natrium heb je nodig voor het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Maar let op dat je niet te veel zout binnenkrijgt. Als je te veel zout binnenkrijgt, heb je kans op een verhoogde bloeddruk en een grote kans op hart- en vaatziekten. Per dag mag je maximaal 6 gram zout binnenkrijgen als volwassene, maar voor iedereen is het het beste om minder zoutte gebruiken. Let op met het toevoegen van zout tijdens het koken of aan tafel, in de meeste producten die we nemen zit namelijk al voldoende zout.

Risico’s bij te weinig zout

De kans dat je een tekort aan zout krijgt is erg klein, maar toch kan dit voorkomen als je bijvoorbeeld ernstige diarree hebt. Je hebt dan een grote kans om uit te drogen en dit is erg gevaarlijk. Om dit te voorkomen moet je voldoende drinken en zout eten. Als dit niet voldoende is zijn er speciale zouttabletten. Als je veel sport en dus veel zweet, verlies je veel zout. Daarom is het belangrijk om goed te blijven drinken als je sport, zodat je de hoeveelheid vocht in je lichaam aanvult. De rest vul je aan met voeding. Van al het zout dat we binnenkrijgem, zit 80 procent in het eten en drinken dat we kopen. De andere 20 procent voegen we zelf toe aan tafel en tijdens het koken.

Zout in voedsel

Zout is een natuurproduct dat in de bodem zit van de zee zit, het blijft over bij het verdampen van zeewater. Het is dus niet iets dat van nature in je eten zit, het wordt door de mens toegevoegd om eten bijvoorbeeld op smaak te brengen of om de houdbaarheid van producten te verlengen. Ook zorgt zout voor een betere structuur van sommige voedingsmiddelen. Meer dan 85 procent van de bevolking in Nederland krijgt meer zout binnen dan is toegestaan. Dit is vooral te zien bij mannen. Heb je last van gezondheidsklachten die te maken kunnen hebben met een te veel aan zout, dan is het een goed idee om een diëtist in te schakelen. Hij of zij kan je helpen om een dieet samen te stellen waardoor je op een dag minder zout binnen krijgt.