Werken in de verpleging

Wanneer je als verpleegkundige wilt werken, is het noodzakelijk om een HBO-opleiding verpleegkundige te volgen. Bij deze opleiding leer je in theorie en praktijk lessen verschillende onderwerpen zoals fysiologie, anatomie van het lichaam en ethiek. Ook krijg je te maken met hoe de organisatie van de zorg in elkaar steekt, welke rechten er zijn en natuurlijk is het belangrijk dat je een goede beheersing van de Nederlandse taal hebt.

Wanneer je de opleiding verpleegkundige hebt afgerond, maak je grote kansen op het verkrijgen van een baan. De zorg is namelijk één van de weinige sectoren waar de vraag niet snel zal afnemen. Dat komt mede door de vergrijzing, waardoor er een constante vraag naar zorg is. Met het diploma op zak kun je o.a. werken in een verpleeghuis, ziekenhuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of bij commerciële bedrijven.

Veel studenten die hun opleiding HBO-verpleegkunde afronden kiezen er voor om verder te gaan met een post-hbo studie. Daarbij hebben zij de mogelijkheid om zich verder te specialiseren om bijvoorbeeld ambulanceverpleegkundige, intensive care verpleegkundige of een kinderverpleegkundige te worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om verder te specialiseren gedurende de loopbaan.

Competenties voor verpleegkundige

Voor het werken in de verpleging is het belangrijk om over bepaalde competenties te beschikken. Hieronder hebben we de belangrijkste competenties voor verpleegkundige beschreven:

Sociale vaardigheden

Één van de belangrijkste vaardigheden voor het werken in de zorg is het hebben van goede sociale vaardigheden. Het is erg belangrijk om je naar zowel patiënten als hun familieleden, collega’s en andere professionals goed duidelijk te kunnen maken.

Samenwerken

Een verpleegkundige moet goed in een team kunnen samenwerken.

Motoriek

Als verpleegkundige is het erg belangrijk om een goede motoriek te hebben. Verpleegkundigen moeten namelijk een injectie kunnen geven of een infuus kunnen aanleggen. Daarnaast moet je ook goed verpleegtechnisch inzicht hebben, zodat je weet wat er precies met het lichaam of de patient gebeurd als er een bepaalde handeling uitgevoerd wordt.