Verblijven in een zorghotel

Tegenwoordig willen ziekenhuizen de verblijfsduur steeds meer beperken. Dit geldt voor afwachting van een diagnose tot het herstellen van een operatie. Wanneer u zorg nodig tijdens het afwachten van de diagnose of misschien heeft u  juist zorg nodig om te kunnen revalideren van een operatie dan komen in zulke gevallen zorghotels in beeld. Domus Magnus vertelt in dit artikel meer over een zorghotel.

Wat kan ik van een zorghotel verwachten

Een zorghotel is een hotel of meerdere appartementen bij elkaar die zo zijn ingericht dat ze voldoen aan hoge kwaliteitseisen voor veiligheid, zorg en comfort. Daarnaast is het ook mogelijk om te genieten van wat gezelschap als je daar behoefte aan hebt. Dit is onder andere mogelijk in de gezamenlijke woonkamer van het zorghotel.

Mogelijkheid tot 24-uurszorg

Aan de hand van de zorgindicatie wordt bepaald hoeveel zorg je nodig hebt. Er is in een zorghotel mogelijkheid tot 24-uurszorg indien nodig. Dit wordt tevens vastgesteld in de zorgindicatie. Deze zorgindicatie kan tevens worden vastgesteld door de verplegers ter plaatse van het zorghotel. Vervolgens wordt de inhoudelijke invulling van de zorg afgestemd met de patiënt en wordt in een persoonlijk zorgleefplan vastgelegd.

Kosten van een zorghotel

Sommige hebben de indruk dat een zorghotel veel kosten met zich meebrengt. Dit is echter niet waar. De tarieven die worden opgesteld zijn all-in. Dit is dus de overnachting, het wassen, de huishouding, de drie verschillende maaltijden en eventueel ook welzijnsactiviteiten. Daarbij is het ook nog mogelijk om de kosten van het zorghotel geheel of gedeeltelijk te declareren bij de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering.

Revalideren in een zorghotel

Een zorghotel biedt tevens de mogelijkheid om hier te revalideren. Uiteraard heeft in de meeste gevallen de voorkeur thuis te revalideren. Dit is echter niet altijd mogelijk vooral wanneer de thuissituatie dit niet toelaat of de mantelzorg tijdelijk niet beschikbaar is. Zo is het onder andere mogelijk om in een zorghotel te revalideren van een knieblessure. Dit kan dan aan de hand van een persoonlijke revalidatieprogramma.