Stress en ziekteverzuim tegengaan als ondernemer

Januari 2014, voor veel mensen weer een moment om het jaar te beginnen met goede voornemens. Je probeert je omzet weer te vergroten als ondernemer, en je laat geen opdracht schieten aan een van je concurrenten. Toch moeten er velen later dan weer concluderen, dat ze weer teveel hooi op hun vork hebben genomen.

Stress

Om stress te voorkomen, moet je dus als ondernemer zorgen dat je van te voren bepaalde afspraken maakt. Zorg ervoor dat je niet teveel projecten begint, op hetzelfde moment. Wanneer er veel projecten tegelijkertijd lopen, maak je het moeilijk voor jou en je personeel.

Ziekteverzuim tegengaan

Wanneer je als ondernemer burnout symptomen wilt voorkomen, of veel ziekteverzuim bij je ondernemers, moet je de volgende stappen volgen:

  1. Accepteer het dat je als ondernemer niet alles tegelijkertijd kan willen. Een keer nee zeggen is niet verkeerd, zeker niet wanneer dit de belangrijkste projecten alleen maar ten goede komt.
  2. Stel doelen binnen je bedrijf voor het eerste half jaar. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan meer omzet. Ook bijvoorbeeld werkdruk verlaging, en daardoor minder ziekteverzuim is een belangrijk issue.
  3. Bepaal welke projecten het belangrijkste zijn, en leg daar je focus op. Bepaal ook welke budgetten je beschikbaar stelt voor het werk wat je wilt maken voor een project.