Eenzaamheid onder ouderen in Nederland

De eenzaamheid die heerst onder ouderen in Nederland is erg zorgelijk. Er komen steeds meer ouderen bij die eenzaam zijn. Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in ons land en daarvan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Hiervan hebben 200.000 ouderen maar een keer in de maand een sociaal contact. Dit zijn enorm schokkende cijfers.

Oorzaak eenzaamheid

Het is natuurlijk logisch dat eenzaamheid toeneemt naarmate je ouder wordt. Mensen om ouderen heen beginnen langzaam weg te vallen. Ouders, broers, zussen en vrienden overlijden. Kinderen beginnen steeds meer een eigen leven te leiden. Ook je partner kan komen te overlijden. Op deze manier worden mensen steeds eenzamer. Ook de zelfstandigheid en mobiliteit neemt af, waardoor je niet zomaar zelf ergens naartoe gaat zoals eerst. Onder alle 65-plussers woont meer dan de helft alleen.

Lichamelijke schade

Eenzaamheid is ernstiger dan je misschien zou denken. Het is namelijk niet alleen emotioneel zwaar, maar lichamelijk kan het ook schaden. Eenzaamheid kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het verhoogt de bloeddruk, de kans op een depressie en het stressniveau. Hierdoor kun je eerder komen te overlijden. Niet voor niets komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor eenzame ouderen. Denk bijvoorbeeld aan alles wat je hoort over het Nationaal Ouderenfonds. Dit is een positieve ontwikkeling. Dit is nodig aangezien er steeds meer eenzame ouderen zijn door de vergrijzing in ons land. Dit zal alleen maar blijven toenemen.

Oplossingen

Vooral rondom de feestdagen is het erg moeilijk voor ouderen om alleen te zijn. Dit is natuurlijk erg logisch, niemand wil alleen zijn tijdens dit soort dagen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich meer gaan ontfermen over ouderen in de familie of vriendenkring. Ook kun je als vrijwilliger veel betekenen voor eenzame ouderen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om eenzame ouderen samen te brengen. Een hobby zoeken als oudere is een goed plan om andere ouderen te ontmoeten. Wil je weten wat voor hobby’s geschikt zijn voor bijvoorbeeld je opa of oma? Lees dan eens over de leukste hobby’s voor ouderen.