Menopauze en osteoporose

Wat is menopauze?

Vrouwen worden ongeveer vanaf een leeftijd van 45 jaar geconfronteerd met lichamelijke veranderingen. Deze veranderingen zorgen er voor dat de vrouw niet meer vruchtbaar is. Men krijgt in die periode last van opvliegers, zweetbuien, vaginale droogheid en duizeligheid. Al deze zaken hebben vooral te maken met een verandering in de hormoonhuishouding. Uit een recente enquete is gebleken dat bijna vier van de vijf Belgische vrouwen zowel fysiek als ook psychisch last heeft van de symptomen die horen bij de menopauze.  Daarnaast denken ook ongeveer 61% van die ondervraagden dat de menopauze slechts iets kortstondig en tijdelijks is.

Beperken symptomen menopauze

De Belgische Vereniging voor Menopauze (BVM) wilt graag benadrukken dat de kwalen die gepaard gaan met de menopauze ook zijn in te perken. Dit door het aanhouden van een gezonde levensstijl waarbij sprake is van voldoende lichaamsbeweging, voldoende en gevarieerd eten, niet roken en matig drinken. Naast deze gezonde levensstijl kan volgende de BVM ook een evaluatie van de hormonen tijdens een therapie helpen. Uiteraard dient dit in samenspraak met de artsen te gebeuren. Deze therapie zorgt er niet alleen voor dat de klachten die te maken hebben met de menopauze worden verminderd maar deze zorgen er ook voor da men meer beschermd is tegen osteoporose.

Wat is osteoporose?

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een ziekte waarbij sprake is van een verminderde botmineraaldensiteit. Hierdoor worden de botten en beenderen verzwakt en is er een verhoogd risico op het breken van deze.  De klachten door osteoporose zijn onder andere een kromme wervelkolom, rugpijn en maag-en darmklachten. Osteoporose is niet iets wat helemaal genezen kan worden maar een gezonde levensstijl kan er wel voor zorgen dat de klachten verminderen en er weer stevigere botten ontstaan.

Testen op osteoporose

Vaak weet men niet dat men osteoporose heeft totdat men iets breekt door bijvoorbeeld een lichte val of een verkeerde beweging en er wordt onderzocht wat de botdensiteit is. Sinds kort is er gelukkig een instrument, FRAX, welke het risico op een factuur door de ziekte osteoporose kan berekenen. Deze FRAX staat voor een score welke berekend kan worden door middel van elf verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht of gewicht. Deze test kunt u uitvoeren online: www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=du