Faalangst voor je rijexamen

Het komt vaker voor dan je denkt. Iedereen heeft wel eens gezonde spanning maar bij bijvoorbeeld rijlessen of een rijexamen komt bij sommige mensen faalangst naar boven. Wat is faalangst nu eigenlijk? Faalangst is angst die naar boven komt wanneer je iets perfect wilt doen of je denkt dat je het juist totaal niet kan. Het zit tussen je oren maar je kan er wat aan doen. Hieronder vind je een aantal handige tips om faalangst bij rijlessen in bedwang te kunnen houden.

Tips bij faalangst

Een van de eerste stappen die je kan maken is het daadwerkelijk toegeven dat je faalangst hebt. Wanneer je er met iemand over praat wordt je vaak gerust gesteld.

Als je erg perfectionistisch bent krijg je vanzelf meer stress omdat je alles goed wil doen. Probeer dus niet te hoge verwachtingen voor jezelf te creëren om onnodige spanning te vermijden.

Blijf vooral rustig, neem geen overhaaste beslissingen. Wanneer je ergens over twijfelt kun je het beter niet doen, veiligheid staat altijd voorop.

Wanneer je snel nerveus en onzeker bent omdat je niet precies weet wat er gaat komen, is het slim om een tussentijdse toets te doen. Zo krijg je examenervaring en weet je hoe het rijexamen ongeveer zal verlopen. Als in de tussentijdse toets blijkt dat je te veel last hebt van faalangst kan er een speciaal examen aangevraagd worden. Bij dit examen krijg je net wat meer tijd en mag je even op adem komen wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Zodra je enorm gestrest bent is er de mogelijkheid om je arts te raadplegen en te vragen om medicatie waar je rustiger van wordt.fear-617132_640

Mocht je bij stress last krijgen van je stofwisseling is het aan te raden om een banaan te eten. Bij stress daalt het kalium gehalte in je lichaam wat je hartslag beïnvloed. In een banaan zit veel kalium wat dit vermindert.

Blijf vooral rustig ademen. Wanneer je niet goed op je ademhaling let wordt je vaak onzeker en kun je in het ergste geval gaan hyperventileren. Geef het bij je rijinstructeur aan wanneer je vaker last hebt van ademhalingsproblemen in stressvolle situaties zodat hij of zij je hierbij kan begeleiden.

Zorg voor een goede nachtrust. Ga op tijd slapen, eet en drink voldoende en laat het bier of wijn maar in de koelkast staan. Wanneer je vermoeid bent reageer je trager wat natuurlijk bij een rijexamen niet gewenst is.

Mocht je problemen hebben met het behalen van je theorie examen door je faalangst, lees dan ook eens het volgende artikel: Je theorie examen behalen. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met faalangst.