Steeds meer mantelzorg door mensen met een betaalde baan

Mantelzorg werd eerder gezien als iets voor mensen die tijd over hadden, die bijvoorbeeld niet of weinig werkten. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mantelzorgers bijgekomen die naast hun betaalde baan ook zorg dragen over de verzorging en ondersteuning van ouders, andere familieleden of naasten. Sommige mantelzorgers zijn dagelijks bezig om ondersteuning en verzorging te bieden, anderen slechts 2 uurtjes per week. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de buurvrouw die niet meer zelfstandig boodschappen kan doen.

 

Uit het rapport Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk van het Sociaal en Cultureel Planbureau is gebleken dat in 2004 13 procent van de werkenden mantelzorg verleende, in 2012 was dit gestegen naar 18 procent. Uit het rapport is ook gebleken dat de stijging van het aantal mantelzorgers het sterkst gestegen is onder vrouwen vrouwen tussen de 45 en 65 jaar en onder mensen met en werkweek van 28 uur of minder.

Langdurige mantelzorg gaat ten koste van betaald werk

Mantelzorgers verlenen de zorg en hulp in hun vrije tijd die ze hebben naast hun betaalde baan. Ze gaan over het algemeen niet minder werken, maar ze hebben wel meer taken op hun takenlijstje. De kans dat ze hierdoor over hun grens heengaan is groter dan wanneer iemand geen mantelzorg verleent. De kans om langdurig ziek te worden is hierdoor veel groter. In dit geval gaat mantelzorg dan ten koste van betaald werk.

Redenen waarom mantelzorg soms teveel kan worden voor iemand is dat het erg intensief kan zijn. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je voor een van de ouders zorgt die op een afstand van 30 minuten rijden woont, wanneer je hier dagelijks of soms meerdere keren per dag naartoe moet reizen kan het reizen alleen al opbreken. Dan heb je nog geen zorg of ondersteuning geboden. Wanneer het de reistijd is die ervoor zorgt dat het teveel wordt kan er gekozen worden voor een mantelzorgwoning van Thuis aan huis. Thuis aan huis is een organisatie die complete woningen – units – aan het huis van de mantelzorger kan plaatsen. Deze woningen zijn voorzien van alle benodigdheden.mantelzorgwoning