Hoeveel echo’s krijg je tijdens een zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je kindje goed in de gaten wordt gehouden. Je wil immers zeker weten dat je baby gezond is en blijft. Tijdens een zwangerschap krijg je daarom meerdere echo’s. Maar hoeveel zijn dit er precies en welke hiervan zijn noodzakelijk?

Standaard echo’s

Er zijn tijdens een zwangerschap twee echo’s die standaard worden aangeboden. Dit zijn de termijnecho en de 20-weken echo. Deze echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar. Een termijnecho is vaak tussen de 9 en 12 weken. Dit is een echo om te bepalen hoelang je zwanger bent. Op basis van deze echo wordt de datum van de bevalling bepaald. Deze heb je nodig om verlof aan te vragen. Soms wordt bij deze echo al gezien of je zwanger bent van één kindje of van meerdere kinderen. De 20-weken echo is bedoeld om uitgebreid te kijken naar de ontwikkeling van de organen van je baby. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of schedel. Ook wordt er gekeken of de baby goed groeit. Dit is dus een enorm belangrijke echo. Tijdens deze echo kom je te weten of je baby geen ernstige aangeboren afwijkingen heeft.

Medisch noodzakelijke echo’s

Naast deze twee echo’s die standaard zijn, kan de verloskundige soms om medische redenen besluiten om extra diagnose echo’s te maken. Het gaat hierbij om de vroege echo, de groeiecho en de liggingsecho. De vroege echo wordt rond de 6 of 7 weken gemaakt als er bijvoorbeeld sprake is van bloedverlies of twijfel over de zwangerschapsduur. De groeiecho wordt vaak rond de 30 weken gemaakt. Hierbij wordt gekeken of de baby volgens verwachting groeit. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. De liggingsecho wordt rond de 36 weken gemaakt. Deze wordt gemaakt als er een vermoeden is van een baby die niet met het hoofdje naar beneden ligt.

Pretecho’s

Natuurlijk zijn er naast deze nodige echo’s ook pretecho’s. Hier kun je zelf voor kiezen. Een pretecho is een niet noodzakelijke echo. Tijdens een pretecho kom je terecht in een warme gezellige omgeving, in plaats van in een ziekenhuis. Je kunt een pretecho laten maken als je je kindje graag extra wil zien, het is echt voor de lol. Je kunt vrienden en familie meenemen, zodat ook zij je baby kunnen zien. Een geslachtsbepaling echo is ook een pretecho. Het is aan jouzelf of je van tevoren het geslacht van je baby wil weten. Je kunt een pretecho laten maken bij Pretecho&zo, een echopraktijk in Vlaardingen. Dit is perfect als je woonachtig bent in Den Haag, Rotterdam of de rest van Zuid-Holland.